loesje-werk
girls-146259_960_720
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vraag en aanbod van communicerende wetenschappers

22/10/2015

Het enthousiasme van wetenschappers om te communiceren lijkt groter te worden. Maar zolang de wetenschapper er geen baat bij heeft om te communiceren over zijn of haar onderzoek, zal het meewerken aan dergelijke activiteiten bij één keer blijven, en daarnaast afhankelijk van een handjevol enthousiastelingen die hun steeds schaarser wordende tijd willen blijven steken in een praatje voor een zaal vol scholieren.

portugal_2014-7678

Eindelijk weer een update

22/02/2015

Lang geleden: november 2013 was de laatste update van deze site. Ondertussen heb ik een prachtige zoon gekregen (in april 2014), ben ik alweer een tijd aan het werk in een nieuw project (sinds juni 2014) en heb ik ook heus wel wat geschreven, maar was mijn website even wat minder belangrijk.

Ebola_virus_virion

Waarom wij niet bang hoeven te zijn voor Ebola (maar wel hulp moeten sturen naar West-Afrika)

08/08/2014

Sinds de eerste uitbraak in maart 2014 in Guinee grijpt het Ebola-virus steeds verder om zich heen in West-Afrika. Met nu al meer dan 900 doden is het de dodelijkste uitbraak van het virus ooit. Verschillende westerse landen, als Engeland en de VS, maken zich ook zorgen over de komst van (mogelijke) Ebola-patiënten naar hun land. Is deze angst overdreven, of zou Nederland er óók goed aan doen alvast voorzorgsmaatregelen te nemen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De overheid mag zich wel eens wat méér met onze gezinnen bemoeien

18/07/2014

Scandinavische landen staan bekend als de beste landen om te wonen met kleine kinderen. De voordelen vallen zelfs al op bij een korte reis, zo kwam ik begin deze maand achter toen ik voor werk in Finland was, mijn tweede werkweek na mijn bevallingsverlof. Voorzieningen zijn een stuk beter, en de overheidsbemoeienis heeft ook een positief effect op de gezondheid van de volgende generatie.

Nuchal_edema_in_Down_Syndrome

Alle pech de wereld uit?

02/06/2014

Sinds april 2014 is een nieuwe prenatale test, genaamd Niet-Invasieve Prenatale Test of NIPT, beschikbaar in Nederland. Met deze bloedtest voor zwangere vrouwen kan ín het bloed van de zwangere vrouw gezocht worden naar DNA van de foetus, en hiermee kunnen chromosomale afwijkingen als het syndroom van Down in een vroeg stadium worden opgespoord.
Gaat deze genetische test de zorg veroveren? De tijd zal het leren.

Sperm-egg-260x176

Op zoek naar de verborgen gezondheidsrisico’s van IVF

22/11/2013

Sinds de introductie van in vitro fertilisatie, kortweg IVF, zijn er steeds minder ‘ongewild kinderlozen’- mensen die wel kinderen willen maar ze niet kunnen krijgen. Steeds meer dertigers en veertigers die langs de gewone weg niet (snel) zwanger worden, belopen de weg van vruchtbaarheidsbehandelingen en uiteindelijk IVF. Kinderloosheid wordt zo voor steeds meer mensen een keuze in plaats van een gevolg van ‘niet zwanger kunnen worden’. In Nederland worden momenteel zo’n 4500 kinderen per jaar uit IVF geboren.

winners-podium-2-1038332-m

Wedstrijdjes verplassen voor universiteiten

06/11/2013

Ooit begonnen als wedstrijdje tussen topuniversiteiten onderling, lijken universitaire ranglijsten een doel op zich te zijn geworden. Ik hoop dat hoogleraren en universiteitsbestuurders de ranglijstjes links laten liggen en focussen op wat een universiteit goed maakt: onderwijs en onderzoek.

Measles_Aztec_drawing

Ook antroposofen moeten hun kinderen laten inenten tegen mazelen!

01/09/2013

Het is schokkend dat vaak slimme antroposofen hun kinderen niet te laten inenten tegen ‘minder ernstige’ ziektes zoals mazelen.Als antroposofen het écht zo goed voor zouden hebben met de wereld, zouden juist zij hun kinderen laten vaccineren om de rest ook beter te beschermen.

Nederland. Noordwijk. 30 augustus 2012. Nationale ontvangst op het strand van Noorwijk ESA-astronaut Andre Kuipers Prins Willem Alexander en Minister President Mark Rutte en de burgemeester en andere genodigen. Foto: Inge van Mill

Mensen begrijpen nog steeds te weinig van wetenschap

01/09/2013

Toenemende studentenaantallen, wetenschapsfestivals, André Kuipers als nationale held: bèta en techniek zijn hot. Toch heeft het gros van de Nederlanders nog bizar weinig gevoel voor wat wetenschappelijk denken inhoudt. Dat kan alleen veranderen door het onderwijs aan te pakken.

Wisebit rimpelcreme

Wisebit: werkt deze antirimpelcrème?

01/09/2013

De menselijke huid bevat collageen waardoor je huid er elastisch en jong uitziet. Na je 25e vermindert de productie van collageen en daardoor wordt de huid slapper en krijg je rimpels. Fabrikanten van antirimpelcrèmes maken van deze kennis handig gebruik. Maar werken antirimpelcrèmes ook?

Big Data

De datarevolutie: ‘Hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden’

27/06/2013

Enorme stromen gegevens zijn bezig de wereld in razend tempo te veranderen. Het boek ‘De Big Data Revolutie’ laat goed zien hoe het zo gekomen is, wat dat betekent en hoe dit in de toekomst kan uitpakken.

800px-Ritalin
DSC00219

De diversiteit van energie

13/03/2013

Van slimme ICT-systemen via energiewetgeving, CO2-opslag, de chemie van zonnecellen naar de psychologie van energietransities. Nooit geweten dat energie zó divers was, maar na de excursie van de VWN naar de Energy Academy in Groningen ben ik helemaal op hoogte.

8479307196_ea46f219e5_z

Wetenschapscommunicatie? Dat kan íedereen – u ook!

20/02/2013

De Nederlandse vereniging voor wetenschap-en techniekcommunicatie (NVWTC) is er voor iedereen met een verhaal over wetenschap. Ook voor ú! Doe mee met de prijsvraag voor een aansprekende naam voor de vereniging en win een jaar gratis lidmaatschap en meer…

wisebit

Wisebits veroudering

18/02/2013

In 2012 werkte ik als Science Outreach officer voor ERIBA, en ontwikkelde ik samen met de NTR een zestal wisebits, korte grappige filmpjes over wetenschappelijk onderzoek. Deze zijn te zien op de website van wetenschap24.nl

Toevallig alleen maar vrouwtjes

09/02/2013

Onderzoekers uit Mainz hebben toevallig een nieuw stapje in het proces van geslachtsbepaling ontdekt. Maar eigenlijk bestudeerden zij iets heel anders.

wetenschap is cool

Wetenschap stoffig vinden is zó 2011

31/12/2012

Wetenschap is hot. Als zelfs De Wereld Draait Door begint met een dagelijks gesprek met een wetenschapper, als zelfs Alexander Klöpping een Universiteit van Nederland opricht, dan durf ik voorzichtig te zeggen dat wetenschap het stoffige imago lijkt te verliezen.

Wetenschappelijk verantwoord oud worden

19/12/2012

Mensen doen de raarste dingen om maar zo lang mogelijk te kunnen leven. Het wetenschappelijk bewijs voor dit soort methodes is echter flinterdun.

Schoenen

Net als blote voeten

06/12/2012

Hardlopen op blote voeten, zoals mensen al duizenden jaren doen, geeft minder kans op blessures dan hardlopen op dempende sportschoenen.

kinderen en wetenschap

Wetenschap is kinderspel

21/11/2012

Wat nu als je kinderen al op een jongere leeftijd, als ze het nog leuk vinden, actief bezig laat zijn met wetenschap en techniek? Zouden ze dan wel geïnteresseerd zijn wanneer de studiekeuze voor de deur staat?

kattenbak

Correlatie in de kattenbak

13/09/2012

Begin dit jaar werden kattenliefhebbers opgeschrikt door het nieuws dat het houden van katten kon leiden tot hersentumoren. Dit klinkt als een raar verhaal, en dat bleek het ook te zijn.

Picture1

Kent u een wetenschapper?

29/06/2012

Gaat u het eens na: kent u een wetenschapper die nu onderzoek doet? Niet Albert Einstein of Antonie van Leeuwenhoek, die zijn al eeuwen dood, maar een levende Nederlandse Wetenschapper?

dieet

Goed voornemen voor 2012: ga niet op dieet!

16/01/2012

Van vorig jaar, maar nog net zo actueel in 2013

View Older Entries